38 comentarios en «Celebración de La Patum. Berga – comarca del Berguedà»

 1. La Patum está en la comarca del Berguedà. Escríbelo bién que es muy fácil hacerlo. No quieras ser como aquellos catetos y palurdos madrileños que escudan su ignorancia y falta de cultura detrás del españolismo.
  Por cierto, esto te lo dice una Sevillana que ha ido a La Patum de Berga este año.

 2. JO SOC DE BERGA I DES DE SEMPRE MAN AGRADAT LES COMPARSES MENYS ELS PLENS ,LES GUITAS ILES MASES
  ELISABETH 12ANYS

 3. Molt bones les fotos…a veure si en fas més i les gaudim tots plegats…
  També molt bona la de l’accent del Berguedà de Rocio, sempre podem corregir el accents!
  Per cert, Rocio a Andalucia (ets d’Andalucia?) s’escriu sence accent i amb accent, tan sols hem de respectar al seu portador. La cosina de la meva dona es diu Rocio, i no possis accent que no li agrada gens. Ella diu que escriu en andalus…

 4. si, si … Patrimoni de la Humanitat…però jo no estic convençuda que això sigui motiu d’alegria…la Patum és nostre, de tots els Berguedans i cada cop es massifica més. Declarant-la Patrimoni de la Humanitat el problema de la massificació augmentarà i la nostra festa pot deixar definitivament de ser nostra. Que bonics eren aquells temps en què la gent et demanava que era la Patum i tu ho explicaves ple d’orgull mentre et miraven estranyats…així hauria de seguir sent.

 5. Estoy buscando información en español de la fiesta de la Patum para mi página web, más que nada por que yo nací y me crie allí y me gustaría poder darla a conocer, aunque ya veo que está dificil…:sad:

  Si conoceis alguna p´gina en español la linkare agradecido.

  Salu2…

 6. Pels que no podem venir seria fantàstic que l´any vinent la poguessim veure en directe per internet.

 7. Soc de Berga y desde que tinc memoria que vaig a la patum! :wink:. Trobu que ultimament no si pot saltar per culpa de la gentusa que be de fora del Berguedà! :cry:. A sobres ara es coneguda per tot el món! :shock:. Mira a mi m’està be però un trobu una putada que la gent es fiqui sense saber saltar-la i no deixi saltar als Berguedans! 👿 Em rebenta… M’agrada la meva festa i si seguim aixins al final la perdrem per un simple motiu: que els de fora es fan mal i fan que es faiguin mal els d’aquí! Ja n’estic fins els ovaris!!!! 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿

  Ala besikos a la gen d’aki Berga i a Puig-reig.. :mrgreen:

 8. Ola!sok d l pobla d lillet(dl berguedà)i io vaig a patum desde els 4 anys!:wink:ara n tink 15 i m sembla k akesta Patum a set l k e saltat pitjo pq sta d gentusa k no sap ni ke sta fent alla a l plaça!:evil:ami tmb em feia molta ilusio abans ke l xen m preguntes k es l patum pq ls i sonava a Xino i tu ls i esplikaves m tta l teva ilusio dl mon, encanvi ara kuan ls i preguntes xi nan sentit a parla et diuen: siii oi tant!.sas km si fosin ls berguedans numero 1!:???:Em posa isterika k l xen k no es berguedana es posi a salta al mig d l plaça sense deixa salta als berguedans i ke asobres et vingin foten empentes cm si fosin ls reis dl mambo!!!:evil::evil::evil:Es una festa NOSTRA, dls Berguedans i ls k no u son em fan posa l presio pls nuvols!
  Apa ptona als Berguedans!

 9. YO CONOCI LA PATUM DURANTE CUATRO AÑOS DESDE EL SESENTA AL SESENTA Y CUATRO , TODAVIA , SE ME PONEN DE PUNTA LOS PELOS , ERA UNA MARAVILLA
  ALGUN DIA ESPERO PODER VOLVER, Y QUIERO QUE ME PERMITAIS , SEGUIR SINTIENDOME BERGADA, VISCA BERGA DESDE CADIZ

 10. La Patum es única i la gent que ve de fora se lesta carregant. una festa com la que tenim a berga es per respectarla i no per destrossar-la.
  LA gent que es desplasa desde qualsevol punta del país o del país veí hauria de saber, que volem respecte.
  El patrimoni de la humanitat no farà només que donar problemes, ja que poc a poc aixó sera una festa tan massiva com altre festes massives d’arreu.
  Tan de bó tornessin aquells tems tranquils en el que saltar la festa era el mes important i no venir nomes a beure tajarse i cardar merder.
  LA patum es única conservem-la

 11. hola a todos, nada mas era para preguntar si alguno sabe como caen los dias de patum este año 2007.
  gracias

 12. DESPRES DE HABER VISCUT 10 ANYS EN AQUESTA CIUTAT ON ES CELEBRA LA PATUM, ES LA UNICA COSA QUE M’ESBORRONA QUAN SENTO QUALSEVOL D LES CANÇOS O IMATGES QUE OMPLEN AQUESTA FESTA I EL COR ENCONGUEIX.

 13. Sóc bergadana per Patum, ja fa 14 anys que salto a la plaça de dimecres a diumenge, passacarrers, Patum complerta, lluïment, la Patum dels pobres i la infantil, sóc de fora, sí, però això no significa que no sàpiga apreciar la Patum, m’han ensenyat a estimar-la i sempre l’he respectat, l’he gaudit com el que més i m’he sentit acollida pels bergadans, he tingut l’honor que fos gent bergadana qui me l’ha inculcat fins al punt que acaba la Patum i ja miro en quines dates caurà l’any següent. I sí, també m’irrita la gentussa que no fa ni l’esforç d’apreciar la millor festa del món. Però no tots els de fora som gentussa ni pixapins només cal estimar, coneixer, respectar i gaudir de la festa, la gent i celebrar-ho amb un gotet de barreja! BONA PATUM 2007!

 14. Soc Patumaire, però no Berguedà, respecto totes les comparses, tots els balls, lluito per protegir el ple, m’agrada seguir les guites, ballar amb els nans i gegants i m’emociona l’àliga. Ningú em pot dir que sobro en aquesta festa, tot es qüestió d’interesar-se i informar-se, i si t’arriba al cor gaudirla i estimarla, cosa que dubto que facin moltes persones tot i ser Berguedanes.

 15. Com a membre de la comparsa de Les Masses (4ª generació), voldria dir que em sento tan o més berguedà que els propis berguedans sense viure allà. La meva familia ha contribuït a la història de La Patum, i per circunstàncies de la vida, vivim a Terrassa. El meu besavi portava un nan, el meu avi era tabaler, el meu pare masseru i ara jo porto una de les masses (de fet ens u anem partin…), i som mols que pujem de fora cada any per la patum: som el què se’n diu «Berguedans de fora».
  Per altre banda no soporto tota aquesta gent que també vé de fora pro k no respecta res, k veuen per torrar-se i fer el capullu en general, només fan que empentes i tocar els collons… Sabeu què és obrir-se pas de l’Ajuntafems fins a l’altre punta de la plaça amb una massa? segurament no… pero ja us dic que cada any és pitjor, no deixen obrir camí, es colen pel mig, trenken la fila, no sé, em venen ganes d’ostiar-los a vegades, i no son tots de fora, també n’hi ha d’akí k no se saben comportar, i fent broma diem que no només són els moros els k donen pel sac, sinó que també hi ha algun cristià…

 16. Jo sóc Berguedana i patumaire i també com tots els berguedans des de ben xica que estic a la plaça. Sempre m’ha emocionat, com a tots els berguedans i sempre he explicat la festa amb il·lusió a la gent de fora, com tots els berguedans. Jo no penso que la gent de fora destrossi la patum, com sempre la falta d’informació o les males comunicacions fan que la gent entengui el que no és, però estic segura que si no deixem d’estimar-la mai, els de fora també l’estimaran i l’apreciaran perquè s’encomana. El que realment em fa patir és no poder disfrutar-ne jo, i de fet cada any en disfruto una mica menys. Sóc realista, m’agrada disfrutar però no m’agrada patir dins de la plaça i últimament, no s’hi està gens còmode. Jo sé que no es pot canviar d’emplaçament, jo sé que no seria el mateix sense les parets de la plaça St Pere guardant el caliu de les comparses però crec que com tot en aquest món, que és dinàmic, cal replantejar-nos una sol·lució, no n’hi ha cap que em sembli prou atractiva o que m’agradi per això no en dic cap, però no trobo bé que haguem de patir per demostrar que ens estimem la PATUM, la nostra patum, que per molta gent que vingui i l’aprecii és NOSTRA i això no ens ho treu ningú.
  BONA PATUM 2007
  amb emoció i sentiment

 17. Hola!
  Soy del norte de Europa y vivo con mi mujer en Catalunya desde hace unos ocho años. Lei lo del Patum en una guia turistica y estamos pensando visitarles este año.
  Pero: veo en esta pagina algo que no habia esperado: que gente de por fuera no son muy bienvenidos porque le multitud se hace demasiado grande, porque cambian el caracter de la fieta, etcetera. Puede ser…
  Ir o no ir?

 18. :roll:estic fent un treball de musica…qin fasticC…xDD
  perO es d’aquesta festa!!!!!xDDD i no la conec……………per això tenim un treball per coneixela millor…:neutral:

 19. soc berguedana desde fa uns 6 anys i uns altres tants de patumaire… el problema eaquest que es planteja amb la massificació de la plaça és preocupant. no he sigut berguedana sempre i tot així estimo berga i la PATUM amb bojeria i ara que la visc i la puc disfrutar, em fa mal pensar en la possibilitat de no haver-la conegut mai. la patum és un senitiment berguedà, però és molt dificil no sentir-la quan hi vas. respecto totalment als berguedans quan no volen «pixapin» saltant a la seva plaça, jo mateixa tmbé em sento igual de berguedana, però tampoc podem evitar que altra gent vulgui disfrutarla… com diu «tan patumaire com berguedana» cap solució és bona, no ens queda més remei crec que esperar la patum amb ganes i disfrutar-la al màxim , que per si sola s’ho val! VISCA LA PATUM!!!!!!! uffff quines ganes ja!

 20. Bones!! Jo soc de Ripoll pero em sentu molt Berguedà pere la simple raó de que el meu pare es de Berga i també tinc família i cosins a Berga però encara per més raó de que des de que vaix neixer he anat cada any a la patum que per a mi és la millor festa del món. Estic d’acord am els bergadans que diuen que això del patrimoni de la humanitat perquè és una festa de Berga i no ens la poden treure i cada vegada costa més saltar un salt de patum. Avera si arriba ja aquest any i que hi hagi una bona patum!!!

 21. Hola amics!!!
  Sóc de Cervelló, un poble d’aprop de Barcelona, i ja fa uns 15 anys que els meus pares ens van portar a mi i al meu germà per primer cop a la Patum. Ens van ensenyar a estimar-la, respectar-la, disfrutar-la, … sempre que podem pugem (per desgracia no es cada any) encara que deixem a les parelles a casa!!! 😀
  Hi ha persones que per desgràcia no se’ls hi ensenya aquests valors i son al meu parer els que fan que no podem gaudir al 100% de la festa.
  Som Patumaires ara i sempre!!! 😈
  Bona Patum!!!!

 22. Hola família patumaire. Sóc de Berga però visc fora. Salto de “Ple” des dels 6 anys i en tinc 35. Us puc assegurar que no n’hi ha per tant, d’empentes i dificultats per saltar n’hi ha hagut sempre, dies pitjor i dies millor, costats de la plaça millor i costats pitjor i no crec que que el fet de ser Patrimoni ho hagi empitjorat ni ho empitjori. Com exemple, us puc dir que durant els últims anys fins i tot hi ha llocs on sembla que hi hagi menys gent (fa 10 anys pujar el carrer major el dimecres o el dissabte era emocionant, difícil i ple de gent`però des de fa 3 o 4 anys pots pujar fins i tot caminant darrere el músics.
  Respecte la gent de fora, tinc una pila d’amics que coneixen, estimen i respecten la Patum com molts berguedans i els que som de Berga sabem que molts dels merders que hi ha a la patum també hi ha gent de Berga pel mig. Però això és Patum una festa impressionant però que a vegades per gaudir-la l’has de patir.
  I a la gent que dubti en venir a la Patum els hi puc dir que si respecten la festa seran benvinguts i que serà una experiència única.
  Bona Patum 2007!!!

 23. Soc berguedana, patumaire desde que tinc ús de raó, i vaig a la plaça dsd acabada de neixer. La Patum és una festa impresionant plena de sentiment pels que la sentim com la sentim, no és una festa més, és la Patum.
  REspecte als de fora, no es que no siguin benvinguts, aixo crec q no esta bé, peró si no sabem q és ni com funciona, no és millor mirar-ho dsd la barana o on es pugui q baixar a la plaça i fer nosa als q salten??? O simplement per fer el burro, que es quedin fora de la plaça siusplau (berguedans i no berguedans)
  d’aglomeracions sempre n’hi ha hagut cada cop més, està clar, i la palça es fa petita per saltar, peró no hi ha solució crec, la única és q siguem conciens de la festa i de disfrutar de la millor manera.
  MOLT BONA PATUM 2007!! Esperan amb candeletes..

 24. Jo no soc de berga,pero baig a la patum desde que en ban parir i la sentoc com un bergada i cada cop mes,se saltar tots els balls i em se totes les musiques,aixi que no tots els que vene de fora no saben res de la patum alguns com jo la respectem i la disfrutem com un bergada malgrat ser de fora,si puges viure a berga tot l’any u feria.¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡FALTA UNA SETMANA PER LA PATUM 2007!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 25. La Patum és única, i com això esta molt bé que la reconegui…
  sobre la gent d efora, la veritat és que tindria que començar a plantejarse la posibilitat d’hacver més seguretat..
  Però vull dir, que no tota la culpa de que es salti malalment és de la Gent de fora de Berga i de fora del Berguedà!!!!
  hem de reconeixer que hi ha gent de dintre que tb a vegades es mereixerien ser fora d ePatum.. i reconeixer que a vegades, moltes de les «empentes» son causades per guitaires i genganters…

 26. eeeeeeeeeeiiiii!!! ahir dijous 7 de juny, vaig estar a la patum per primer cop, i m’ho vaig passar mooooooooooolt b. (en tot). :mrgreen:
  soc una noia barcelonesa amb parella berguedana, que va assistir a aquesta tradició tan bonica que teniu a berga (l’any passat m’ho vaig perdre) i la veritat, estic molt contenta que no es perdi aquesta tradició a Berga i que segueixi durant anys.
  (llàstima que vaig tenir incidents amb els plens, vaig inhalar molt de fum, i vaig caure al terra insconcient i marejada… va tenir que vindre la creu roja a rescatar-me) pero en general, em va agradar moltissim.
  ja soc patumaaaaaaireee!! jejejejejeje
  salutacions desde BARNA!!!

 27. sóc de Puig-reig, (Berguedà) vaig nèixer el dijous de Patum a l’hospital, deu ser per això que m’agrada tant la Patum.
  només dir una cosa, no destrossem la Patum , sempre ha estat una festa que tots els berguedans portem molt a dins… ja sabeu, el salt de l’àliga, les múltiples cremades dels plens (que mai fan mal) i l’olor, l’olor a herbes cremades i olor a pólvora, olor a guites i olor a sentiment de la gent per aquesta maravellosa festa.
  a mí no és que no magrada que vingui gent de fora, però, per exemple el dijous no es saltaba bé (típic) però ni a les comparses els anaba bé, recordu per exemple els nans vells i l’àliga sobretot

 28. Jo no sóc de Berga, però em sento com s’hi ho fos, els meus pares si que van viure allà i porten el sentiment de la Patum al cor, desde que tenia quatre anys que vaig a la plaça amb ells, i he apres a disfrutar-la i estimar-la com molta gent… I encara que jo no sigui de Berga, només sentir les cançons de la patum ploru d’emoció.
  Jo també penso que teniu rao, que la gent que ve de fora pot arribar a molestar però només la gent que no s’informa d’aquesta festa i que es passeja per allà nomes per beure i emborratxar-se i després fan que a la plaça no es pogui saltar de tant mamats com van…
  Aquest any el dijous el segon salt era impossible fer-lo bè, gent que no sabia on anava, gent de Berga (que en saben) van caure per culpa de la gent que no en sap… La gent que no en sap hauria de mirar només perquè no només es fan mal ells, sino també a la gent que en sap.

 29. Bones bona gent! jo aquest any es el pirme ke i vai! i de puta mare!mol bona gent, potse una mika masa de gen…mira a la gent de berga os volie dir ke no kal ser tan rates, la festa no es vostra, es de totom, si anem aixi semblen nazis nene, kalmeuvos i disfruteu de la festa, hi hagi ke i agi!apa salut!!

 30. A vagadas no necesitas ser de un pais per sentir-lo, yo sempre me he sentit catalana a pesar de que vaig neixar a madrid.. ara a més a més viu allà..i soc molt feliç..aixó si, soc de mare catalana i ho porto a la sang..inclós pensó que soc ancara més nacionalista que avans..i m´agrada molt ser així.. soc madrilenya de naixament i catalana de sentiment.. ahh fa 6 mesos que parlo català i si tinc alguna falta em perdoneu. Gracies . fanny 25

 31. Algu sap si el dia 24-05-2008 ObrintPas va a les festes de la Patum ???
  em podrieu dir lloc i hora

 32. Jo sóc de Manresa i tinc 23 anys. Tinc una part de la familia a Berga i he passat tota la meva infancia estiuejant a Berga. Els meus avis i pares també han passat bona part de la seva vida a Berga. He viscut la patum des que tinc us de raó i sempre m’he sentit més Berguedà que Manresà. He portat sempre la Patum a les venes. Tan els meus pares com la resta de família m’han ensenyat a estimar i disfrutar d’aquesta festa única. Recordo que de petit tenia una massa, i quan no hi havia patum, els avis m’hi posaven una vengala i feial jo el salt de masses.

  Si bé és cert que la Patum és una festa popular i està molt bé que tot Catalunya la disfruti, malauradament la plaça no és més gran per a fer-hi encabir gaire gent més. Amb això no vull dir que no poguem compartir la patum, només demano que no es corrompi i converteixi en una festa “comercial” on la gent hi vaiguin només a beure i a fer el burro sense gota de coneixement. (ex. San Fermín).

Los comentarios están cerrados.